H. Yıldız Bayrak

H. Yıldız Bayrak

Engel içimizde

Engel içimizde

Bugün size daha önce hiç değinmeyerek ne kadar da hata yaptığımı anladığım bir konudan bahsetmek istiyorum. Geçenlerde bir vesile ile yeni bir kişiyle tanıştım. Bir engelli federasyonu başkanı. Başlıkta da dediğim gibi engel kendi içimdeydi ve ben o başkanı, engellilere destek olmak için çalışan engelsiz bir bey olarak düşünüyordum.

Dünya Sağırlar İslam Federasyonu Başkanı işitme engelli bir beyefendiydi. Bir arkadaşımız vesilesiyle iletişim kurabildik, bize ilk söylediği şey şu oldu beyefendinin “iletişimde engelleri kaldıralım” çünkü onu tercüme edecek arkadaş gelene kadar biz sadece birbirimizle bakıştık, zira biz işaret dili bilmiyorduk. Tabiri caizse o anlattıkça ben ezildim. Herkes dedi işaret dili bilse benim engelim ortadan kalkar. Çok haklı. Düşünsenize bir ülkeye gidiyorsunuz, o ülkenin dilini hiç bilmiyorsunuz ve derdinizi anlatamıyorsunuz. Siz engelli misiniz?

Hayır… şimdiye kadar işaret dili öğrenmemenin ezikliğini en çok orada hissettim. Beyefendiyle konuştukça azmine hayran kaldım ve en büyük engelin insanın kendine acıması olduğunu anladım. Evinde oturup kendi haline üzülmek yerine, kendisi gibi olanların hayatını kolaylaştırmak için özveriyle çalışan bir adam gördüm karşımda. Oysa biz tüm organları sapasağlam insanlar, en ufak bir sarsıntıda kendimize acımaktan, bir çözüm üretmeye fırsat bulamıyoruz. İşitme engelliler için devlet kurumlarıyla görüşüp projeler üretmiş, hatta bu arada adına insan denilmeyecek biri tarafından binlerce lirası dolandırılmış, asla vazgeçmeden birçok platformda sıkıntılarını ve çözümlerini dile getirmeye çalışmış.

Dedim ki biz sizin için ne yapalım, nasıl destek olalım? Tek cevap verdi “işaret dili öğrenin!” ve ekledi “ama doğru kaynaktan” çünkü meğer işaret dilinde de farklılık yapanlar varmış ve bir çok işitme engelli karşısındaki kişinin ne demek istediğini anlayamayabiliyormuş. Bu geçen bir kaç saatlik görüşme bende onlarca seminerden, konferanstan daha büyük etki bıraktı. Farkındalık oluşturmak böyle bir şey olsa gerek. Yazının sonuna geldiğimde size ne mesaj vermek istedim diye kendime sordum, daldan dala oldu siz de sorun ama ben özetleyeyim.

1. ülkemizde bir engelli sınıfını ortadan kaldırmak istiyorsak doğru kaynaktan işaret dili öğrenelim.

2. engeller azmin önüne set olamaz, bedensel ve düşünsel engelleri aşmak için var gücümüzle çalışalım.

3. kurumlarımız, sosyal devletin gereğini yerine getirerek, bu vatandaşlarımıza özellikle projelerin değerlendirilmesi ve teşvik edilmesi konusunda titizlikle davranmalıdır.

4. engeliyle alakalı aktif görevde bulunmak şartıyla federasyon, dernek gibi sosyal faaliyetler yapan kişilerin iş saatleri de bu faaliyetleri destekler nitelikte olmalıdır.

Bu birkaç saatlik görüşmeden naçizane benim çıkardığım öneri ve dersler bunlar. Gönül ister ki, yetkili kurumlar bunları görseler ve maalesef çoğu yerde olduğu gibi mevzuya bizim gibi dışarıdan bakan insanlar yerine, tam göbeğinde yer alan kişilerle görüşerek bazı düzenlemeler yapsalar.

İçimizde ve dışımızdaki bütün engelleri kaldırmamız duasıyla…

Sulh ve selamette kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
H. Yıldız Bayrak Arşivi