Elektronik sigara kadınlarda erken menopoz ve düşüğe neden oluyor!

İthalatı ve satışı yasak olmasına rağmen hâlâ piyasada bulunan elektronik sigara son yıllarda özellikle gençler tarafından tercih ediliyor. Bilim insanları elektronik sigaranın kanserin yanı sıra kadınlarda kısırlığa ve erken doğuma neden olduğunu da açıkladı.

Elektronik sigara kadınlarda erken menopoz ve düşüğe neden oluyor!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Gün geçmiyor ki sigaranın insan sağlığına verdiği yeni bir zarar ortaya çıkmasın… "Bakanlar Kurulu" kararıyla ithalatı ve satışı yasak olmasına rağmen yeterli denetim yapılmadığı için piyasada satılan elektronik sigaranın kanserojen etkisinin yanı sıra kadınlarda kısırlığa ve düşüğe yol açtığı ortaya çıktı.
Sigarayla Savaşanlar Derneği Kurucu Başkanı Tandoğan Müftüoğlu, elektronik sigaranın zararlarını ve tehlikelerini anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

Elektronik sigaranın içindeki likitin ne olduğu konusunda bilgi olmadığını anlatan Müftüoğlu, “Elektronik sigara, pil ile çalışıyor ve içerisine konulan aromatik maddelerin ısıtılmasıyla buhar oluşturuyor. Ancak, bu buharın içeriğinde nikotin, gliserin ve aromalı maddeler bulunuyor. Normal sigarada biriken zift ve katranın aksine, elektronik sigarada sünger sürekli nemli olduğundan içindeki sıvıyı daima buharlaştırıyor. Ancak, bu buharın solunması baş ağrısı, kalp ve ciğerlerde büyük hasara yol açıyor.” dedi.

sigara.jpg

NASIL BAĞIMLILIK YAPIYOR?

İçine aktarılan sıvının bağımlılık yaptığını dile getiren Tandoğan Müftüoğlu, “Bu aromatik madde içinde ki böyle tatlandırıcı hoş bir şey var ki kokusundan belli oluyor. Şöyle kokladığınız zaman herhangi bir meyvenin ya da çikolatanın kokusu var. Bunlar koyuyorlar ki bağımlılık yaratsın. Bu direkt beyni etkiliyor. Çok büyük hasarları var.” ifadelerini kullandı.

KADINLARDA DÜŞÜK VE ERKEN MENOPOZ

Özellikle kadınlar ve hamileler için çok tehlikeli olan elektronik sigaranın, erken menopoz ve düşük riskini artırdığını anımsatan Müftüoğlu, “Sigara kullanan kadınlarda erken menopoz ve düşük riski daha fazla. Evli çiftler bebek düşünüyorlarsa çok tehlikelidir. Bebeğin anne karnında yaşama şansı sıfır. Eğer düşmeden dünyaya gelmiş olursa bile diğer akranlarına kıyasla hem hem vücut olarak hem de zekâ olarak diğerlerinden çok farklı bir çocuk doğar. Kalp yetmezliği gibi durumlar yaşanabiliyor.” uyarısında bulundu.

GÜNDE 3 BİN GENÇ SİGARAYA BAŞLIYOR

Her gün 3 bine yakın çocuk ve gencin sigaraya başladığını dile getiren Müftüoğlu, “Ayrıca, gençler üzerinde de psikolojik etkileri bulunan elektronik sigara, bağımlılık yaratan tatlandırıcılar içeriyor ve bu da beyin üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor ve unutkanlık gibi sorunlara yol açabiliyor. Elektronik sigara kullananlar dumanı içine çektiği an baş ağrısı yapar. Kalbine ve ciğerlerine büyük bir hasar bırakır ve çok sık öksürtür. Çünkü o likitin içerisinde ne olduğu belli değil. Kontrolsüz. Bu ürünlerin satışının engellenmesi için daha fazla denetim şart. Çünkü, sağlık açısından büyük riskler taşıyor.” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.