Tavuk eti fiyatı neden artıyor? Beyaz ette çözüm ne?

Tavuk etinde fiyatlar artmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı fiyat artışına müdahale için tavuk eti ihracına sınırlama getirdi. Tartışılan fiyat artışıyla ilgili Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi Sait Koca ise önemli açıklamalar yaptı.

Tavuk eti fiyatı neden artıyor?  Beyaz ette çözüm ne?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi Sait Koca, EKOLTV’de Zeliha Saraç’ın canlı yayın konuğu oldu.

Tavuk kanadına özellikle yaz aylarıyla birlikte talebin arttığını belirten Koca, özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

“Son günlerde fahiş fiyat haberleri ile karşılaşıyoruz ama yüzde 150, yüzde 200 gibi artışlar olmadı, böyle artışlar olmayacağını da söyleyebilirim. Kırmızı et üretimindeki sıkıntılar beyaz ete tüketicinin yönelmesine sebep oldu. Bizler firmalar ne yapıyoruz; becerebildiğimiz kadar üretimi artırmaya çalışıyoruz. Bu işin çözümü yasaklar getirmek değil talebe gerekli üretimi sağlamamız gerekiyor.

ekoltv.jpg

BAKANLIĞIN DETAYLI BİR PLANI VARDIR!..

Tavuk ayağı hariç aylık 25-30 bin ton ihracatımız vardı toplam. Bu rakam 10 bin tona düştüyse aylık 15-20 bin ton ürün iç pazarda kalacaktır. İç pazara girmeyen ürünlerin kalmasını bir fayda sağlamayacaktır diye düşünüyorum. Belki Bakanlığın detaylı planları olabilir.

DÖNER VE KANAT TALEBİ ARTTI

İç pazarda maliyetler artıyor, fiyatlar artıyor derken en önemli husus kırmızı ette yaşanan sorun. Kırmızı ette yaşanan sorunlar nedeniyle tavuğa talep doğal olarak arttı. Dönerin yüzde 80-90’ı tavuk etinden yapılmaya başlandı. Şu an aşırı talep var. Perakende fiyatlarını biz belirlemiyoruz. Artık piknik, yaz sezonu başladı. Kanadın değerli olduğu dönem. Elinde kanat olan market, bakkal istediği fiyata satabiliyor. Bu durumu biz önleyemeyiz. Ya talep azaltılacak ya da üretim artacak.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.