İsmail Atıcı

İsmail Atıcı

Namazla ilgili Ayetler

Namazla ilgili Ayetler

1-) Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler, kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır. (Hud 114)

NOT: Tefsircilere göre, gündüzün iki tarafındaki namazlar, sabah, öğle, ikindi; gecenin yakın saatlerindeki de akşam ve yatsı namazlarıdır. Ayetle belirtilen iyiliklerden biri 5 vakit namazlardır.

2- Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir. (İsra 78)

NOT: Müfessirlere göre bu ayet beş vakit namazı ifade etmektedir. Şöyle ki: Güneşin doğması, yani zeval vaktinden sonra öğle ve ikindi namazı, güneşin batmasından sonra akşam ve yatsı namazları vardır. Sabah namazı ise ayrıca zikredilmiş ve bu namazın şahitli olduğu belirtilmiştir. Gece melekleri ile gündüz melekleri sabah namazında buluşur. Hep birlikte bu namazın kılındığına şahit olduktan sonra gündüz melekleri kalır, gece melekleri ise semaya yükselirmiş.

3- Gecenin bir kısmında uyanarak, sana mahsus bir nafile olmak üzere namaz kıl. (Böylece) Rabbinin, seni, övgüye değer bir makama göndereceğini umabilirsin.( İsra 79)

4- (Resülüm) Sen, onların söylediklerine sabret. Güneşin doğmasından önce de batmasından önce de Rabbini övgüyle tesbih et, gecenin bir kısım saatleri ile gündüzün etrafında (iki ucunda) da tesbih et ki sen Allah’tan hoşnut olasın, (Allah da senden) (Ta-ha130)

NOT: Müfessirler bu ayeti “övgü ile tesbih”ten maksadın namaz olduğunu belirtirler. Namaz en büyük ve en kamil zikirdir. Allah’ı tesbih, tekbir ile anma, O’na ve yalnız O’na tapmaktır. Beyzavi’ye göre, güneşin doğmasından önceki tesbih, sabah namazı, gecenin saatlerinde ise akşam ve yatsı namazlarıdır. “Gündüzün etrafında, yani başında ve sonunda tesbih et, ifadesi ile önemine binaen sabah ve akşam namazlarına ikinci defa zikredilmiş dikkat çekilmiştir.

5- Haydi siz, akşama ulaştığınızda (akşam ve yatsı vaktinde) sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktinde eriştiğinizde Allah’ı tesbih edin (namaz kılın) ki göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur. (Rum 17-18)

NOT: Abdullah b. Abbas (r.a)’dan gelen rivayete göre, bu ayet beş vakit namazı içine almaktadır. Bu sebeple ekseri alimler beş vakit namazın Mekke’de farz kılındığı kanaatindedir. Hz. Peygamber (s.a) bir hadisi şerife, büyük sevap kazanmak isteyenlere bu ayeti okumaları tavsiye etmiştir.

6- Resülüm! Onların dediklerine sabret. Güneşin doğuşundan önce de, batışından önce de Rabbini hamd ile tesbih et. (Kaf 39)

NOT: Ayetle, sabah, öğle ve ikindi namazlarının kılınması kastedilmiştir.

7- Gecenin bir bölümünde ve secdelerin ardından da O’nu tesbih et. (Kaf 40)

NOT: Bu ayetle de, akşam, yatsı ve teheccüd namazlarıyla, farz namazların ardından kılınan sünnet ve nafile namazlar veya vitir namazı kastedilmiştir.

8- Sabah akşam Rabbinin ismini yad et. (İnsan 25)

NOT: Sabah, öğle ve ikindi namazlarına işaret edilmiştir.

9- Gecenin bir kısmında O’na secde et; gecenin uzun bir bölümünde de O’nu tesbih et. (İnsan 26)

NOT: İlk cümlede yatsı namazına, ikinci cümlede ise peygamberimize farz olan teheccüd namazına işaret edilmiştir

10- Ailene namazı emret;kendin de ona sabırla devam et… (Taha 132)

11- Namazlara ve orta namazlara devam edin Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın. (Bakara238)

NOT: Orta namazı ikindi namazı olarak açıklanmıştır.

12- Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin.Şüphesiz O (sabır ve namaz), Allah’a saygıdan kalbi ürperenler dışında herkese zor ve ağır gelen bir görevdir. (Bakara 45)

NOT: Ayette geçen sabırdan maksadın oruç olduğu söylenmiştir. Oruç ve namaz, imanı takviye eder, nefsin kibrini kırar, tembelliği ve uyuşukluğu giderir, zor işler karşısında insanı güçlü kılar. Taberani’nin rivayetine göre, Resulullah (s.a) zor bir işle karşılaşınca hemen namaz kılardı. “Allah’a saygıdan kalbi ürperenler” diyen tercüme edilen “haşiin” zümresine namaz kılmak, oruç tutmak, sabırlı olmak, her yerde ve her zaman gerçekleri söylemekten çekinmemek zor gelmez, zira onlar Allah sevgisi ile kalpleri dolmuş kimselerdir

13- Muhakkak ki ben, yalnızca ben Allah'ım. Benden başka ilâh yoktur. Bana kulluk et; beni anmak için namaz kıl. (Taha 14)

Ey inananlar! Allah'ı çokça zikredin.
Ve O'nu sabah-akşam tesbih edin.(Ahzab 41-42)

Sabah-akşam bütün vakitleri içine almaktadır. Tesbih ve zikir, öncelikle “Sübhanellah”, “Elhamdülillah”, “La ilahe illallah”, “Allahüekber” ve “La havle vela kuvvete illa billahi’l-aliyyi’l-azim” ifadeleriyle yapılır.

"Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duamı kabul et!"(İbrahim 40)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Atıcı Arşivi