İsmail Atıcı

İsmail Atıcı

Kaderle ilgili Ayet ve hadisler

Kaderle ilgili Ayet ve hadisler

Allah’ın izni olmaksızın hiçbir musibet isabet etmez...... (Teğabun 11)

Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce bir kitapta yazılmış olmasın. Şüphesiz bu Allah’a göre kolaydır. (Hadid 22)

Her canlı, ölümü tadar. Bir deneme olarak sizi hayırla da şerle de imtihan ederiz. Ve siz, ancak bize döndürüleceksiniz. (Enbiya 35)

Helak ettiğimiz hiçbir ülke yoktur ki hakkında (bizce) bilinen bir yazgı olmasın. (Hicr 4)

Hiçbir millet, ecelinin önüne geçemez ve onu geciktiremez. (Hicr 5)

De ki: Ben kendime bile Allah’ın dilediğinden başka ne bir zarar ne de bir menfaat verme gücüne sahibim. Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri geldiği zaman artık ne bir saat geri kalırlar ne de ileri giderler. (Yunus 49)

Hiçbir kimse yok ki, ölümü Allah’ın iznine bağlı olmasın. (Ölüm) belli bir süreye göre yazılmıştır. (Al-i İmran 145)

Hiçbir ümmet, ecelini ne öne alabilir, ne de erteleyebilir. (Mü’minun 43)

Hiç kimse nerede öleceğini bilemez. (Lokman 34)

Nerede olursanız olun ölüm size ulaşır; Sarp ve sağlam kalelerde olsanız bile! Kendilerine bir iyilik dokunsa “Bu ALLAH’tan derler; başlarına bir kötülük gelince de “Bu Senden derler.” “Hepsi ALLAH’tandır.” de. Bu adamlara ne oluyor ki bir türlü laf anlamıyorlar! (Nisa 78)

.... Evlerinizde kalmış olsaydınız bile öldürülmesi takdir edilmiş olanlar, öldürülüp düşecekleri yerlere kendiliklerinden çıkıp giderlerdi.... (Al-i İmran 154)

.....Eğer bizim yanımızda kalsalardı ölmezler, öldürülmezlerdi, diyenler gibi olmayın. Allah bu kanaati onların kalplerine (kaybettikleri yakınları için onulmaz) bir hasret (yarası) olarak koydu. Canı veren de alan da Allah’tır. Allah yaptıklarınızı hakkıyla görür. (Al-i İmran 156)

De ki : Allah’ın bizim için yazdığından başkası başımıza gelmez. Bizim dostumuz ve gözeticimiz O’ dur. Öyleyse müminler yalnız Allah’a tevekkül etsinler. (Tevbe 51)

(Resulüm) de ki: Eğer ölümden veya öldürülmekten kaçıyorsanız kaçmanın size asla faydası olmaz. (eceliniz gelmemiş ise) o takdirde de, yaşatılacağınız süre çok değildir. (Ahzab 16)

Her ümmetin bir eceli vardır.Ecelleri gelince ne bir an geri kalırlar ne de bir an ileri gidebilirler. (Araf 34)

De ki: Size öyle bir güm vaat edilmiştir ki, ondan ne bir saat geri kalabilirsiniz, ne de ileri geçebilirsiniz. (Sebe 30)

Başınıza gelen herhangi bir musibet (kötülük) kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir. (Bununla beraber) Allah çoğunu affeder. (Şura 30)

NOT: Ayette hitap edilenler günahkar müminlerdir. Günahı olmayan müminlerin başına gelen kötülüklerin sebepleri başkadır. Mesela onların sabretmeleri ecirlerini (sevaplarını) artıracak sebeplerden biri olarak sayılabilir.

Sana gelen iyilik Allah’tandır. Başına gelen kötülük ise nefsindendir. Seni insanlara elçi gönderdik; şahit olarak da Allah yeter. (Nisa 79)

Allah, eceli geldiğinde hiç kimseyi (ölümünü) ertelemez. Allah, yaptıklarımızdan haberdardır. (Münafigun 11)

11. Allah sizi (önce) topraktan, sonra meniden yarattı. Sonra sizi çiftler (erkek-dişi) kıldı. O'nun bilgisi olmadan hiç bir dişi ne gebe kalır ne de doğurur. Bir canlıya ömür verilmesi de, onun ömründen azaltılması da mutlaka bir kitaptadır. Şüphesiz bunlar, Allah'a kolaydır(Fatır 11) .

Önce topraktan yaratılan, insanlığın atası Hz. Adem, sonra meniden yaratılan da, diğer insanlardır. Her şeyin yazılı olduğu kitap ise, Allah’ın bilgisinin ve yapacağı işlerin tesbit edildiği levh-i mahfuzdur.

Hz. Muhammed “Kader hususunda konuşmayın. Zira kader, Allah’ın sırrıdır. Allah’ın sırrını açığa vurmaya kalkmayın.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Atıcı Arşivi