TCMB'den dış borç açıklaması: Stoklarda azalma var!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak 2024 dönemine ait kısa vadeli dış borç istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı.

TCMB'den dış borç açıklaması: Stoklarda azalma var!
Yayınlanma:

TCMB istatistiklerine göre, kısa vadeli dış borç stoku bir önceki yıl sonuna göre yüzde 0,2 oranında azalarak 174,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,2 artarak 69,9 milyar dolara yükselirken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,7 azalarak 58,8 milyar dolara geriledi.

Kısa vadeli dış borçların kompozisyonuna bakıldığında, bankaların yurt dışından kullandığı kısa vadeli krediler yüzde 5 artış göstererek 13,2 milyar dolara çıktı. Diğer yandan, banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları ve mevduatları azalış gösterdi.

Özel sektörün kısa vadeli dış borcu 93,1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, kamu sektörünün kısa vadeli borcu yüzde 3,4 artarak 35,7 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde ithalat borçları da yüzde 3,4 azalarak 51,7 milyar dolara geriledi.

Ayrıca, kısa vadeli tahvil ihraçları 2,4 milyar dolar, resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar ise 373 milyon dolar olarak kaydedildi.

Toplam kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonuna bakıldığında ise yüzde 50,5'inin dolar, yüzde 22,5'inin avro, yüzde 10,8'inin TL ve yüzde 16,2'sinin diğer döviz cinslerinden oluştuğu belirlendi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.