Çölyak hastaları nasıl beslenmeli? Çölyak hastalığında belirtiler neler? Çölyak hastaları hangi besinleri tüketmemeli?

Genellikle 1 yaşından sonra glutenli besinlerin tüketilmesiyle ortaya çıkan ve alerjik reaksiyonlar gösteren çölyak hastalığında hangi besinler tüketilmemeli? Çölyak hastaları nelere dikkat etmeli?

Çölyak hastaları nasıl beslenmeli? Çölyak hastalığında belirtiler neler? Çölyak hastaları hangi besinleri tüketmemeli?
Yayınlanma:

Çölyak hastalığında arpa, buğday, çavdar gibi tahılların tüketilmesiyle vücut alerjik tepki gösteriyor. İnce bağırsakta başlangıç bölgesinde görünen emilim bozukluğu olan bu hastalık genetik ve kalıtsal yollar ile vücuda taşınıyor. 1. dereceden yakınlarında çölyak hastalığı bulunan bir kimsenin yakalanma oranı yüzde 10 civarındadır.

Erken teşhis ve tanı bu hastalıkta oldukça önemli oluyor. Tedavi sürecinde yaşanan gecikme ve aksama yetersiz beslenme ve vücut direncini düşürme riskini de arttırıyor. Taşıyıcı genler dışında hamilelik, doğum, ameliyat veya şiddetli duygusal stres gibi etkenler de çölyak hastalığına neden olabilir veya tetikleyebilir.

Çölyak hastalığının belirtileri neler?

Çölyak hastalığı herkeste aynı belirtileri göstermeyebiliyor. Yetişkin ve çocuklarda farklı semptomları olan bu hastalığın bulguları kişiden kişiye değişiyor. Araştırmalara göre anne sütünü uzun süre içen kişilerde çölyak hastalığı belirtileri daha geç ortaya çıkıyor.

Yetişkinlerde demir eksikliği, yorgunluk, kemik veya eklem ağrısı, karaciğer hastalıkları, kadınlarda düzensiz adet ve kısırlık veya sürekli düşük gibi belirtiler görünüyor. Çocuklarda ise bulantı, kusma, halsizlik, halsizlik, kilo kaybı, yemek sonrası karın ağrısı, yaşa göre kısa boy gibi belirtiler bulunuyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.