İki ülke sanatın birleştirici gücü ile bir araya geldi

Yunanistan ve Türkiye ortak bir yapım için bir araya geliyor. Romeo ve Juliet'in Türkiye'deki prömiyeri için seçilen şehir ise Ankara oldu.

İki ülke sanatın birleştirici gücü ile bir araya geldi
Yayınlanma:

ÖZEL HABER - YASİN ŞAHİN

Aralık ayında Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ziyareti sonrası iki ülke arasında düşen gerilim ve esen sıcak rüzgarlar kendisini sanat alanında da göstermeye başladı.

İki ülkenin sanatçıları devlet organizasyonları ve kurumlarıyla el ele vererek Shakespeare'in ölümsüz eserlerinden Romeo ve Juliet için kolları sıvadı.

William Shakespeare'in eşsiz eseri Romeo ve Juliet, Türkiye'den Devlet Tiyatroları ve Yunanistan'dan Atina Konser Salonu Megaron ile Yorgos Lykiardopoulos'un kültürel organizasyonu Lykofos'un iş birliğiyle Ege'nin her iki yakasındaki tiyatro tutkunlarını büyülemeyi hedefliyor.

ULUSLARARASI ÇAPTA BÜYÜK PROJE

Pire Belediye Tiyatrosu'nun yönetmenlerinden Lefteris Giovanidis'in reji koltuğunda yer aldığı bu uluslararası çapta büyük projede, Devlet Tiyatroları dört sanatçı ve bir ışık direktörüyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'ndan bir besteci tarafından temsil edilecek.

Yunanistan ve Türkiye'den köklü sanat kurumları ve sanatçıları bir araya getiren ve kadim sanat mirası çerçevesinde birleştiren bu proje, iki ulus arasında bir köprü oluşturmayı hedefliyor. Türk ve Yunan sanatçılar, aşk, ihanet, dostluk ve trajedinin unutulmaz hikayesi olan Romeo ve Juliet'i, kendi zengin kültürel miraslarından ve tarihsel arka planlarından ilham alarak yeniden hayata geçiriyor.

FARKLI KÜLTÜRLERİ ELE ALIYOR

Proje, Shakespeare'in şiirsel başyapıtını günümüze uyarlayarak, her ne kadar her zaman barış içinde olmasa da kaderin bir Balkan şehrinde bir araya getirdiği iki aile olan Yunan Capulet'ler ve Türk Montague'lerin dünyasına ışık tutuyor. Farklı kültür ve dinlere mensup insanlar arasında, suç, günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş şiddet ve kaoslar arasında Türk Romeo ile Yunan Juliet'in aşk hikayesi filizleniyor.

Shakespeare'in efsanevi karakterleri arasında yer alan Romeo ve Juliet, Calliope Chaska ve Alp Ünsal tarafından sahneye taşınıyor. Roula Pateraki (Hemşire), Eray Eserol (Friar Lawrence), Nikos Karathanos (Capulet Lordu), Maria Diakopanayiotou (Leydi Capulet), Şevki Çepa (Mercutio), Efe Akercan (Benvolio), Spyros Maragkoudakis (Tybalt), Nikos Konstantopoulos (Paris) ve Dimitris Charalampoboulos'un (Samson/Hizmetçi) unutulmaz performansları, Romeo ve Juliet'in yılın en dikkat çeken tiyatro prodüksiyonlarından biri olmasına katkı sağlıyor.

19 NİSAN'DA ANKARA'DA

Oyunun prömiyeri, 19 Nisan 2024 tarihinde Ankara'da Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde gerçekleştirilecek ve ardından 20-22 Nisan tarihlerinde aynı sahnede seyircilerle buluşacak. Daha sonra İstanbul AKM Tiyatro Salonu'nda, 25-28 Nisan 2024 tarihlerinde gösterimleri yapılacak ve 16 Mayıs 2024'te Yunanistan'da Megaron Atina Konser Salonu'ndaki gala ile seyircileriyle buluşmaya devam edecek.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.