TSÜAB açıkladı: Sertifikalı tohumlar tarımın geleceği için hayati önem taşıyor

Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) düzenlediği basın toplantısında tarım ve tohumculuk sektöründeki son gelişmeleri ve gelecek hedeflerini kamuoyuyla paylaştı.

TSÜAB açıkladı: Sertifikalı tohumlar tarımın geleceği için hayati önem taşıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Küresel ısınma ve kuraklığın olumsuz etkileri tohumculuk sektöründe dayanıklılık, verimlilik ve kalite arayışını da her geçen gün daha fazla önemli hale getiriyor. Tohumculukta değişen iklim koşulları dikkate alınarak yapılan bitki ıslahı ve çeşit geliştirme çalışmaları gıda güvenliği açısından da büyük önem taşıyor." dedi.

Gençer, tarımın günümüzde daha da önem kazandığını ve sektörün stratejik bir alan olduğunu vurgulayarak, pandemi, iklim krizi ve artan nüfus gibi faktörlerin tarım politikalarını hızla değiştirdiğine dikkat çekti.

Tohumculuk sektöründe, küresel ısınma ve kuraklık gibi olumsuz etkilerle başa çıkabilmek için dayanıklılık, verimlilik ve kalite arayışının her geçen gün daha da önem kazandığı belirten Gençer, "AR-GE faaliyetlerine ayrılan kaynaklar ve desteklemeler mutlak suretle arttırılmalıdır." diye konuştu.

untitled-1-003.jpg

Sertifikalı tohumluk üretimi ve kullanımındaki artışın sektörün gelişimi açısından kritik bir parametre olduğunu ifade eden Gençer, "Türkiye'de sertifikalı tohum üretiminin önemli ölçüde arttığı ve ihracat potansiyelini artırdığına" dikkat çekti.

"100’ÜN ÜZERİNDE ÜLKEYE TOHUM İHRAÇ EDİYORUZ"

Gençer, "Türkiye’de 2000 yılında 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretimi 2023 yılında ise 1 milyon 300 bin ton olmuştur. 2005 yılından itibaren sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerimiz, 2008 yılından itibaren de sertifikalı tohumluk üreticilerimiz desteklenmektedir. Bu desteklemelerin artırılarak devam etmesi tohumculuk sektörünün gelişimine ve buna bağlı olarak bitkisel üretimin artışına fayda sağlayacaktır. Şunu da eklemek isterim ki biz sadece kendi tohumumuzu üretmekle kalmıyoruz, aynı zamanda 100’ün üzerinde ülkeye tohum ihraç ediyoruz. 2022 yılında 169,6 milyon dolar ithalata karşın, 232,7 milyon dolar ihracat yaptık. 2023 yılında ise 249,6 milyon dolar ithalatın karşısında ise 326,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Şu an net bir şekilde ihracatçı ülke konumuna geçmiş bulunmaktayız." diye konuştu.

"SERTİFİKALI TOHUMLAR TARIMIN GELECEĞİ"

Gençer, Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir aşama kaydettiğini belirterek, "Pazarın isteklerine uygun üretim ve ihracat yapabilmek adına ülkemizde üretemediğimiz bazı tohumları ithal ediyoruz." dedi. Ancak, ülkemizin tohumculuk sektöründe dışa bağımlı olmadığını vurgulayan Gençer, özellikle hububat, bakliyat, yazlık sebzeler ve diğer ürün gruplarında kendimize yeterli olduklarını ifade etti.

Sertifikalı tohum kullanımının önemine de değinen Gençer, "Sertifikalı tohumlar, tarla ve laboratuvar kontrolleri neticesinde üretilip satışına izin verilen, çeşit saflığı sağlanmış ve devlet tarafından güvence verilmiş, belgeli tohumluklardır." diye konuştu. Sertifikalı tohum kullanmanın kalite artışı, tarımsal sanayinin ihtiyacı olan standartlara uygun ürün demek olduğunu belirten Gençer, bu durumun üreticilerin daha çok kazanması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması anlamına geldiğini ifade etti.

untitled-1-004.jpg

Gençer, ayrıca GDO'lu tohumlar konusunda da açıklamalarda bulundu. Türkiye'de GDO'lu tohum üretiminin ve ithalatının yasak olduğunu hatırlatan Gençer, bu konuda ciddi yaptırımların olduğunu vurguladı.

Son olarak, yerel çeşitlerin önemine de değinen Gençer, yerel genetik kaynakların ve çeşitlerin ülke tarımı için büyük bir değer olduğunu belirtti. Yerel çeşitlerin ıslah edilerek yeni çeşitlerin geliştirilmesinin ve kullanılmasının önemine dikkat çeken Gençer, Türkiye'nin tohumculuk sektörünün uluslararası alandaki önemine vurgu yaparak, 19-21 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek Dünya Tohumculuk Kongresi'ne tüm ilgilileri davet etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.