BES'e olan katılımcı sayısı günden güne artıyor!

2023 sonunda Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemi'nde (BES), katılımcı sayısı önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. 8,5 milyonu aşan katılımcı sayısıyla BES, bireysel emeklilik sisteminde güçlü bir ivme yakaladı.

BES'e olan katılımcı sayısı günden güne artıyor!
Yayınlanma:

Bireysel Emeklilik Sistemi, 20 yılı geride bıraktıktan sonra 2024 Mart sonunda, katılımcıların fon tutarı 746 milyar lirayı aştı. Bu büyük başarıda katılımcıların ve sisteme olan güvenin artması etkili oldu.

DEVLET KATKISI VE OTOMATİK KATILIMIN ETKİSİ

Devlet katkısı fon tutarı 96,5 milyar lira olarak kaydedilirken, otomatik katılım sistemiyle birlikte katılımcıların fon tutarı devlet katkısı ile birlikte 61,5 milyar liraya ulaştı. Böylece fonların toplam tutarı ilk çeyrekte 904 milyar liraya yaklaştı.

2023 sonunda BES'teki katılımcı sayısı 8 milyon 676 bin kişiye ulaşırken, 18 yaş altı katılımcı sayısı da 1,1 milyonu geçti. Bu durum, genç neslin bireysel emeklilik sistemine olan ilgisinin arttığını gösteriyor.

BES'teki toplam fon tutarı 745 milyar lira olarak hesaplanıyor. Fonların dağılımı ise şu şekilde:

  • Faizli fonlar: 564 milyar lira
  • Faizsiz fonlar: 181 milyar lira
  • Devlet katkısı fon tutarı ise 96,5 milyar lira.

Devlet katkısı fonunun dağılımı şu şekilde:

  • Faizli fonlar: 87 milyar lira
  • Faizsiz fonlar: 9 milyar lira

YENİ DÜZENLEMELER YOLDA

Bireysel emeklilik sisteminde bu yıl yeni uygulamaların hayata geçmesi planlanıyor. Katılımcılara sistemden çıkmadan ve haklarını kaybetmeden nakit ihtiyacına çözüm sunan kısmen ödeme uygulaması 1 Temmuz'da hayata geçirilecek. Türkiye Sigorta Birliği, bu yıl için BES ve Otomatik Katılım Sistemi'nde toplam büyüklüğün 1,2 trilyon lirayı aşmasını bekliyor. Bu da sektördeki büyümenin ve katılımcıların geleceğe olan güveninin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.