Beypazarı Sodası hakkında tartışmalar devam ediyor

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Beypazarı Sodası hakkında çıkan iddialarla ilgili bir araştırmasını duyurdu. Araştırma sonuçlarını sıralayan Yılancıoğlu, "kendi adıma güvenle tüketmeye devam edeceğim" dedi.

Beypazarı Sodası hakkında tartışmalar devam ediyor
Yayınlanma:

HABER: GAMZE ERDOĞAN

Sosyal medyada gündeme gelen Beypazarı Sodası iddialarıyla ilgili Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu'nun açıklamaları dikkat çekiyor. Yılancıoğlu, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu'nun iddialarını inceledikten sonra, bor içeriği konusunda bilimsel bir araştırma yaparak konuyu değerlendirdi.

Paylaşımında, borun insan sağlığına etkileri ve günlük alım miktarıyla ilgili bilgileri paylaşan Yılancıoğlu, konunun bilimsel değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini vurguladı. Araştırma sonuçlarını sosyal medya hesabı üzerinden duyuran Yılancıoğlu, sonuçları şu şekilde sıraladı:

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu tarafından Beypazarı sodası hakkında yüksek miktarda bor içerdiği iddiasını okudum ve bir miktar bilimsel araştırma yaptım.

1- #Beypazarı sodası ile ilgili paylaşılan görselin kaynağında bulunan bor konsantrasyonunun (mg/L) ne olduğu hakkında bir bilgiye rastlayamadım. Madem sakıncalı buluyorsunuz, o halde bunun da açıklanması gerekliydi.

2- Öncelikle bor insan sağlığı açısından önemli bir mineral ve günlük olarak alımı gerekli ve eksikliği sağlığı olumsuz etkiler.

3- Gelelim toksik dozuna, henüz yapılan çalışmalar tutarlılık göstermiyor, literatürde birçok çalışma var ama hâlâ tartışılan bir konu. WHO tarafından kabul edilen ise kilogram başına 0,4 mg'a kadar günlük alımın sağlık açısından bir sorun yaratmadığı. Yani 70 kg bir insan günlük 28 mg kadar boron tüketebilir. Ortalama içme sularımızda 0,2 mg/L boron bulunuyor. Özellikle maden sularımızda yapılan bir çalışmada Ankara özelinde 3 mg/L boron bulunduğu literatürde gösterilmiş. Yani zararlı olması için günde 10 litre kadar içmeniz gerekiyor! Uzun süreli kronik toksisite de tartışılan bir konu ve henüz kesin bir bilgi söz konusu değil!

"GÜVENLE TÜKETMEYE DEVAM EDECEĞİM"

Gündemi işgal eden, heyecan ve kaygı yaratan bu konunun feryat figan etmeden önce bilimsel olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan Yılancıoğlu, "Kendi adıma güvenle tüketmeye devam edeceğim bir içecek, sağlıklı günler dilerim...". Dedi ve araştırma kaynaklarını paylaştı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.