İsmail Atıcı

İsmail Atıcı

Kur’an-ı Kerim’in cehennemle ilgili ayetleri.

Kur’an-ı Kerim’in cehennemle ilgili ayetleri.

O gün birtakım yüzler zelildir(Aşağılanmıştır), durmadan çalışır. (Fakat boşuna) yorulur. Kızgın ateşe girer. Onlara kaynar su pınarından içirilir. Onlar için kuru dikenden başka yemek yoktur. O ise ne besler, ne açlığı giderir. (Gaşiye 2-7)

(Azgınlar) orada çağlar boyu kalırlar, orada bir serinlik ya da (susuzluk gideren) bir içecek tatmazlar, ancak dünyada yaptıklarına uygun karşılık olarak kaynar su ve irin tadarlar. (Neb e 26)

.............Bilinmeli ki o (cehennem) alevlenen bir ateştir. (Meariç 15)

Derileri kavurup soyar. (Meariç 16)

Sonra alevli ateşe atın onu. (Hakka 31)

Sonra da onu yetmiş arşın uzunluğunda bir zincir içinde oraya sokun. (Hakka 32)

Ancak günahkarların yediği kanlı irinden başka yiyeceği de yoktur. (Hakka 36-37)

İçlerine işleyen bir ateş ve kaynar su içinde, serin ve hoş olmayan kapkara dumandan bir gölge altındadırlar. (Vakıa 42-43-44)

Elbette bir zakkum ağacından yiyeceksiniz. Karınlarınızı hep ondan dolduracaksınız, üstüne de kaynar sudan içeceksiniz, susamış develerin suya saldırışı gibi içeceksiniz. (Vakıa 52-53-54-55)

Zira o (zakkum ağacı), cehennemin dibinde bitip yetişen bir ağaçtır. Tomurcukları sanki şeytanların başları gibidir. Ondan yerler ve karınlarını ondan doldururlar. Sonra zakkum yemeğinin üzerine onlar için kaynar su karıştırılmış bir içki vardır. (Saffat 64-65-66-67)

Şimdi ziyafet olarak, cennet ehli için anılan bu nimetler mi daha hayırlı, yoksa zakkum ağacı mı? Biz onu (zakkumu) zalimler için bir fitne (imtihan) kıldık.

NOT: Dünyada kafirler bunu inkar ettiler. Ateşin içinde ağaç olur mu? dediler. Cehennemde biten ağaç sözü geçince: Ateş, ağacı yakarken cehennemde nasıl ağaç olur? diye alay etmişlerdi. Bu bakımdan bu söz onlar için bir imtihan oldu. Bu sözden kasdedilen manayı anlamadıklarından iyice küfre düştüler. Allah’ın, isterse, cehennemin yakmayacağı bir ağaç yaratabileceğini düşünemediler. (Saffat 62-63)

Şüphesiz zakkum ağacı günahkarların yemeğidir. O, karınlarında maden eriyiği gibi, suyun kaynaması gibi kaynar. (Allah zebanilere emreder): “Tutun onu, cehennemin ortasına sürükleyin sonra başına azap olarak kaynar su dökün. (Ve deyin ki) Tat bakalım.” (Duhan 43-44-45-46-47-48-49-50)

*İbnu Abbas(r.a.) anlatıyor:Resülullah (s.a.v) buyurdu ki:Eğer zakkumdan,dünyaya tek damla damlatılacak olsa,bu dünya ehlinin yiyeceklerini ifsat ederdi.Öyleyse yiyeceği ve içeceği zakkum olan cehennemliğin hali ne olur.(anlayın)*

........Hiç bu, ateşte ebedi kalan ve bağırsaklarını parça parça edecek kaynar su içirilen kimselerin durumu gibi olur mu? (Muhammed 15)

Doğrusu biz kafirler için zincirler, demir halkalar ve alevli bir ateş hazırladık. (İnsan 4)

Artık azabı gördüklerinde için için yanarlar. Biz de o inkar edenlerin boyunlarına demir halkalar takarız………..(Sebe 33)

O gün günahkarların zincire vurulmuş olduğunu görürsün. Onların gömlekleri katrandandır. Yüzlerini de ateş bürümektedir. (İbrahim 49-50)

.........Onların yüzleri sanki karanlık geceden bir parçaya bürünmüştür. İşte onlar da cehennem ehlidir. Onlar orada ebedi kalacaklardır. (Yunus 27)

Şüphe yok ki münafıklar cehennemin en alt katındadırlar. Artık onlara asla bir yardımcı bulamazsın. (Nisa 145)

Şüphesiz ayetlerimizi inkar edenleri gün gelecek bir ateşe sokacağız; onların derileri pişip acı duymaz hale geldikçe, derilerini başka derilerle değiştiririz ki acıyı duysunlar. Allah daima üstün ve hakimdir. (Nisa 56)

Ayetlerimizi inkar edenlerin hesap defterleri ise sol ellerine verilecek, onların cezası da kapıları üzerlerini sımsıkı kapatılmış ateş deposuna konulmak olacaktır. (Beled 19-20)

Hayır! Ant olsun ki o, Hutame’ye atılacaktır. Hutame’nin ne olduğunu bilir misin? Allah’ın tutuşturulmuş (yandıkça) tırmanıp kalplerin ta üstüne çıkan ateşidir. Onlar (bu ateşin içinde) uzatılmış sütunlara bağlanmışlar ve o vaziyette o (ateş) üzerine kapatılmıştır. (Hümeze 4-5-6-7-8-9)

Ameli yeğni olana gelince işte onun anası (yeri yurdu) Haviyedir. Nedir o (Haviye) bilir misin? Kızgın ateş. (El-Karia 8-9-10-11)

O, saray gibi kocaman kıvılcım saçar. Her bir kıvılcım, sanki birer sarı deve gibidir. (Mürselat 32-33)

..........Biz zalimlere öyle bir cehennem hazırladık ki, onun duvarları kendilerini çepeçevre kuşatmıştır. (Susuzluktan) imdat dileyecek olsalar imdatlarına erimiş maden gibi yüzleri haşlayan bir su ile cevap verilir. Ne fena bir içecek ve ne kötü bir kalma yeri. (Kehf 29)

Suçluları da susuz olarak o yakıcı cehenneme süreceğiz. (Meryem 86)

(Bu paralar) cehennem ateşinde kızdırılıp bununla onların alınları, yanları ve sırtları dağlanacağı gün onlara denilir ki: “İşte bu kendiniz için biriktirdiğiniz servettir. Artık yığmakta olduğunuz şeylerin (azabını) tadın.” (Tevbe 35)

Şu iki grup, Rableri hakkında çekişen iki hasımdır. İmdi inkar edenler için ateşten bir elbise biçilmiştir. Onların başlarının üstünden kaynar su dökülecektir. Bununla, karınlarının içindeki (organlar) ve derileri eritilecektir . Bir de onlar için demir kamçılar vardır. Izdıraptan dolayı oradan her çıkmak istediklerinde, oraya geri döndürülürler ve “Tadın bu yakıcı azabı”(denilir.) (Hac 19-20-21-22)

..........Yakıtı insan ve taş olan cehennem ateşinden sakının. Çünkü o ateş kafirler için hazırlanmıştır. (Bakara 24)

..........Kafirler için çılgın bir ateş hazırlamışızdır. (Fetih 13)

.........O (Ebu Leheb) alev alev yükselen ateşe girecek, eşi de boynunda bükülmüş urgan olarak o ateşe odun taşıyacak. (Tebbet)

Siz ve Allah’ın dışında taptığınız şeyler; cehennem yakıtısınız. Siz oraya gireceksiniz. (Enbiya 98)

Şurası muhakkak ki kim Rabbine günahkar olarak varırsa, cehennem sırf onun içindir. O ise orada ne ölür ne de yaşar. (Taha 74)

Binasını Allah korkusu ve rızası üzerine kuran kimse mi daha hayırlıdır, yoksa yapısını yıkılacak bir yarın kenarına kurup, onunla beraber kendisi de çöküp cehennem ateşine giren kimse mi? Allah zalimler topluluğunu doğru yola iletmez. (Tevbe 109)

............ Onların yüzleri sanki karanlık geceden bir parçaya bürünmüştür. İşte onlar cehennem ehlidir. Onlar orada ebedi kalacaklardır. (Yunus 27)

Ardından da (İnatçı zorbaya) cehennem vardır. Kendisine irinli su içirilecektir! Onu yudumlamaya çalışacak, fakat boğazından geçiremeyecek ve ona her yandan ölüm gelecek; oysa o ölecek değildir. (Ki azaptan kurtulsun) Bundan ötede şiddetli bir azap da vardır.(Rad 16.17)

Boyunlarında demir halkalar ve zincirler olduğu halde, sıcak suya sürüklenecekler, sonra da ateşte yakılacaklardır. (Gafir 71.72)

Ben onu sekara (cehenneme) sokacağım. Sen biliyor musun sekar nedir? Hem (bütün bedeni helak eder hiçbir şey) bırakmaz, hem (eski hale getirip tekrar azap etmekten) vazgeçmez o. İnsanın derisini kavurur.(Müddessir 26-27-28-29)

O gün cehenneme “Doldun mu?” deriz. O da “Daha var mı?” der. (Kehf-30)

İnkar edenlere de cehennem ateşi vardır. Öldürülmezler ki ölsünler, cehennem azabı da onlara biraz olsun hafifletilmez. İşte biz, küfürde ileri giden her nankörü böyle cezalandırırız. (Fatır 36)

Ateş yüzlerin yakar; orada suratları çirkin ve gülünç bir halde bulunurlar. (Müminun 104)

… Biz cehennemi kafirlere bir konak olarak hazırladık. (Kehf 102)

İçinizden oraya (cehenneme) uğramayacak hiçbir kimse yoktur. Bu Rabbin için kesinleşmiş bir hükümdür. (Meryem suresi71)

(Açıklama: Bir rivayete göre, iyi veya kötü her insan cehenneme uğrayacak, ancak Allah, iyileri yakmayacak, oradan kurtaracaktır. Cabir (r.a.) in naklettiği bir hadise göre, cennetteki müminler, daha önce cehenneme uğrayacaklar, fakat cehennemde onların uğradığı yerlerin ateşi sönecektir. Bir diğer rivayete göre, cennetlik müminlerin cehenneme uğramaları, Sırat’tan geçmelerinden ibarettir.)

… İnkar ettiklerinden dolayı onlar için kaynar sudan ibaret bir içecek ve elem verici bir azap vardır. (Enam 70)

…Azgınlara kötü bir gelecek vardır. Onlar cehenneme girecekler orası ne kötü bir kalma yeridir. İşte bu kaynar su ve irindir. Onu tatsınlar. Buna benzer daha türlü türlü başkaları da vardır. (Sad 55-56-57-58)

Onların üstlerinde ateşten tabakalar, altlarında da (öyle) tabakalar var…(Zümer 16)

…en büyük ateşe girecek olan kötü kimse ise öğütten kaçınır. Sonra o, ateşte ne ölür ne de yaşar. (El-ala 10-13)

Onlar için cehennem ateşinden döşekler, üstlerine de örtüler vardır. İşte zalimleri böyle cezalandırırız. (A’raf 41)

Biz dilesek, elbette herkese hidayetini verirdik. Fakat, "Cehennemi hem cinlerden hem insanlardan bir kısmıyla dolduracağım" diye benden kesin söz çıkmıştır.(secde 13)

NOT : Allah Teala insanları ve cinleri cebren cennet veya cehenneme sevketseydi, kulun hürriyet ve iradesinin, bunlara bağlı imtihanın manası olmazdı. Mükellefler, kendi iradeleriyle hidayet ve cennet, yahut dalalet ve cehennem yolunu seçeceklerdir.

49-Allah kime hidayet verirse, işte doğru yolu bulan odur; kimi de hidayetten uzak tutarsa, artık onlara, Allah'tan başka dostlar bulamazsın. Kıyamet gününde onları kör, dilsiz ve sağır bir halde yüzükoyun haşrederiz. Onların varacağı ve kalacağı yer cehennemdir ki, ateşi yavaşladıkça onun alevini artırırız.(İsra 97)

NOT : Bir sahabi Allah Resulü’ne: “Ey Allah’ın Resulü! Kafirler yüzleri üstüne mi haşredilecekler?” diye sorduğunda, Resulullah: “Onu iki ayağı üstünde yürüten kıyamet günü yüzüstü yürütmeye de kadir olamaz mı?” buyurdu. Bu haber Katade’ye ulaştığında o da: “Evet, izzetime yemin olsun ki, Rabbim buna kadirdir” demiştir.

50-Hiç şüphesiz bizim nezdimizde (onlar için hazırlanmış) boyunduruklar, yakıcı bir ateş, var. Boğazdan geçmez bir yiyecek ve elem verici bir azap var. (Müzzemmil 12-13)

Ve şöyle derler: Rabbimiz! Cehennem azabını üzerimizden sav. Doğrusu onun azabı gelip geçici değil, devamlıdır.(Furkan 65)

51-Cehennemin yedi kapısı vardır.Onlardan her kapı için birer grup ayrılmıştır. (Hicr 44)

NOT: Hicr suresi 44. ayette geçen cehennem tabakaları tefsirlerde aşağıdaki şekilde açıklanmıştır:

Haviye : Günahkar müminler ,

Sakar : Yahudiler ,

Sa’ır : Hristiyanlar,

Cahim : Sabie,

Leza : Ateşperestler,

Hutame : Putperestler,

Çok ismi olan yedincisi : Münafıklar içindir.

CEHENNEM EHLİNİN PİŞMANLIKLARINI ANLATAN AYETLER

O günahkarların, Rableri huzurunda başlarını öne eğecekleri, “Rabbimiz! Gördük, duyduk, şimdi bizi (dünyaya) geri gönder de, iyi işler yapalım, artık kesin olarak inandık.” diyecekleri zamanı bir görsen! (Secde 12)

Yüzleri ateşle evirilip çevrildiği gün: “Eyvah bize! Keşke Allah’a itaat etseydik, peygambere de itaat etseydik!” derler (Ahzab 66)

Ey Rabbimiz: “Biz reislerimize ve büyüklerimize uyduk da onlar bizi yoldan saptırdılar.” derler (Ahzap 67)

Onlar orada: Rabbimiz! Bizi çıkar, (önce) yaptığımızın yerine iyi işler yapalım! diye feryat ederler. Size düşünecek kimsenin düşünebileceği kadar bir ömür vermedik mi? Size uyarıcı da gelmedi mi (Niçin inanmadınız?) Şimdi tadın! (azabı) Zalimlerin yardımcısı yoktur. (Fatır 37)

Kafirler cehennemde: Rabbimiz! Cinlerden ve insanlardan bizi saptıranları bize göster de aşağılanmışlardan olsunlar diye onları ayaklarımızın altına alalım! diyecekler. (Fussilet 29)

Birbirlerini gösterirler (fakat herkes kendi derdindedir). Günahkar kimse ister ki, o günün azabından (kurtuluş için), oğullarını, karısını, kardeşini, kendisini koruyup barındıran tüm ailesini ve yeryüzünde kim varsa hepsini fidye olarak vesin de, tek kendini kurtarsın. (Mearic 11-12-13-14)

(Kafirler) ateşin içinde birbirleriyle çekişirken zayıf olanlar, o büyüklük taslayanlara: Biz size uymuştuk. Şimdi ateşin birazını bizden savabilir misiniz? derler: (Mümin 47)

O büyüklük taslayanlar ise: Doğrusu hepimiz bunun içindeyiz. Şüphe yok ki Allah kulları arasında vereceği hükmü verdi, derler.(Mümin 48)

NOT: Allah’ın vereceği hüküm, müminleri cennete, kafirleri de cehenneme sokmasıyla ilgili hükümdür.

Ateşte bulunanlar cehennem bekçilerine: Rabbinize dua edin, bizden, bir gün olsun azabı hafifletsin! diyecekler. (Mümin 49)

(Bekçiler:) Size peygamberimiz açık açık deliller getirmediler mi? derler. Onlar da: Getirdiler, cevabını verirler. (Bekçiler ise): O halde kendiniz yalvarın, derler. Halbuki kafirlerin yalvarması boşunadır. (Mümin 50)

NOT: Bekçiler: “Kendiniz yalvarın derken” kafirlere şefaat etmeyeceklerini ifade etmektedir.)

Allah buyuracak ki: "Sizden önce geçmiş cin ve insan toplulukları arasında siz de ateşe girin!" Her ümmet girdikçe yoldaşlarına lânet edecekler. Hepsi birbiri ardından orada (cehennemde) toplanınca, sonrakiler öncekiler için, "Ey Rabbimiz! Bizi işte bunlar saptırdılar! Onun için onlara ateşten bir kat daha fazla azap ver!" diyecekler. Allah da: Zaten herkes için bir kat daha fazla azap vardır, fakat siz bilmezsiniz, diyecektir.(A’raf 38)

NOT : Toplumu yanlış yolda yürüten liderlere hem kendi kafirliklerinden hem de başkalarını doğru yoldan saptırdıklarından ötürü; bunların peşinden gidenlere de hem kafir olduklarından hem de sapık liderleri taklit etmelerinden dolayı iki kat azap edilecektir.

Cehennem ehli, cennet ehline: Suyunuzdan veya Allah'ın size verdiği rızıktan biraz da bize verin! diye seslenirler. Onlar da: Allah bunları kâfirlere haram kılmıştır, derler.(Araf 50)

O gün cehennem getirilir, insan yaptıklarını birer birer hatırlar. Fakat bu hatırlamanın ne faydası var! (İşte o zaman insan:) "Keşke bu hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim!" der. (Fecr 23-24)

Onların ateşin karşısında durdurulup “Ah, keşke dünyaya geri gönderilsek de bir daha Rabbimizin âyetlerini yalanlamasak ve inananlardan olsak!” dediklerini bir görsen !../

Hayır! Daha önce gizlemekte oldukları şeyler (günahlar) kendilerine göründü. Eğer (dünyaya) geri gönderilseler yine kendilerine yasak edilen şeylere döneceklerdir. Zira onlar gerçekten yalancıdırlar.

/ Onlar, hayat ancak bu dünyadaki hayatımızdan ibarettir; biz, bir daha da diriltilecek değiliz, demişlerdi.

/ Rablerinin huzuruna getirildikleri zaman sen onları bir görsen! Allah: Bu (yeniden dirilme olayı), hak değil miymiş? diyecek. Onlar da "Rabbimize andolsun ki evet!" diyecekler. Allah da, Öyle ise inkâr ettiğinizden dolayı azabı tadın! diyecek.

/ Allah'ın huzuruna çıkmayı yalanlayanlar gerçekten ziyana uğramıştır. Nihayet onlara Kıyamet vakti ansızın gelip çatınca, onlar, günahlarını sırtlarına yüklenerek diyecekler ki: "Dünyada iyi amelleri terk etmemizden dolayı vah bize!" Dikkat edin, yüklendikleri şey ne kötüdür! / Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Müttakî olanlar için ahiret yurdu muhakkak ki daha hayırlıdır. Hâla akıl erdiremiyor musunuz? (Enam 27-32)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Atıcı Arşivi