Sağlık hizmetlerine erişimde kıtalar arası eşitsizlik: Afrika son sırada!

DSÖ raporlarına göre, dünya genelinde sağlık hizmetlerine erişimde makas gittikçe açılıyor. Özellikle Afrika kıtasında bu eşitsizlik belirgin bir şekilde kendini gösterirken bölgede her 10 bin kişiye sadece 2,9 doktor düşüyor. Avrupa'da ise bu rakam 36,6 olarak kaydediliyor.

Sağlık hizmetlerine erişimde kıtalar arası eşitsizlik: Afrika son sırada!
Yayınlanma:

Afrika'daki insanlar temel sağlık hizmetlerine bile ulaşmakta büyük engellerle karşılaşırken özellikle Sahra Altı Afrika ülkelerinde, yetersiz sağlık altyapısı nedeniyle anne ve çocuk ölümleri sıklıkla meydana geliyor.

Bazı Afrika ülkelerinde ise her 10 bin kişiye düşen doktor sayısı bir bile değil.

Diğer yandan, Avrupa'da sağlık hizmetlerine erişim daha yaygın ve kapsamlı. Ancak bu durum, dünya genelindeki sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizlik sorununu çözmüyor.

DSÖ raporlarına göre, küresel sağlık harcamalarında yüksek gelirli ülkeler 9 trilyon dolarlık bir bütçe oluşturuyor. Afrikalıların yüzde 48'i ise zayıf sağlık sistemleri ve mali engellerin yanı sıra kalifiye sağlık çalışanı, ilaç, tıbbi ürünlere ve yenilikçi teknolojilere erişimde zorluk yaşıyor.

Küba'da her 10 bin kişiye 84,3 doktor ve Avrupa'da her 10 bin kişiye 36,6 doktor düşüyor. Bu eşitsizlik, hastanelerin kalitesi, ilaçlara erişim ve temel sağlık hizmetlerinin kullanılabilirliği gibi faktörlerle de destekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.