Türkiye'de çölyak hasta sayısı her geçen gün artıyor!

Her geçen gün Türkiye'de çölyak hastası sayısı ve glütene karşı duyarlılığı olan kişi sayısının arttığını belirten Ankara Çölyak Derneği Başkanı Mehmet Tanrıseven, Sağlık Bakanlığının verilerine göre Ankara'da 27 binden fazla çölyak hastasının olduğunu söyledi.

Türkiye'de çölyak hasta sayısı her geçen gün artıyor!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Hekim tavsiyesi ile glüten tüketmeyen, glütensiz beslenmeyi tercih eden vatandaşlarla beraber Ankara'da 50-100 bin arasında glütensiz diyet yapan bireylerin olduğunu kaydeden Tanrıseven, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, çölyak hastalığının çok zor bir hastalık olduğunu ifade etti.

Çölyak hastalığının ‘glüten’ adı verilen bir proteine karşı aşırı duyarlılık nedeniyle ortaya çıkan bir otoimmün (bağışıklık) hastalık olduğunu anlatan Tanrıseven, arpa, buğday, çavdar gibi tahıllarda ve bu tahıllardan üretilen ürünlerin içeriğinde glüten bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu tahıllardan en başta ekmek, simit, poğaça, makarna, bulgur, bisküvi ve kek gibi ürünler yapılıyor. Doğal olarak bu ürünlerin içeriğinde de glüten var. Sadece mısır ve pirinçte glüten yok. Zaten çölyak hastalarının temel tükettikleri besinlerin hammaddesini pirinç ve mısır unu oluşturuyor. Zor bir hastalık. Çocuk gofret yemek istiyor, yiyemiyor. Yedikten sonra kısa sürede rahatsızlanıyor.”

colyak.jpg

Çölyak hastalarının glüteni sindiremediğini belirten Tanrıseven, bu yüzden çölyak hastalarının çok katı bir diyet yapması gerektiğini vurguladı.

Tanrıseven, çölyak hastalarının tamamen glüten içermeyen bir diyet uygulamaları gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çölyak hastaları ömür boyu glütensiz beslenmek zorunda. Çölyak hastaları; buğday, arpa, çavdar ve bu tahıllardan üretilen ürünleri tüketmeyecekler. Buğday unu, makarna, kuskus, irmik, gofret, kraker, ekmek, kek, bisküvi gibi diğer glüten içeren gıdalar tüketilmemelidir. Glüten içeriğini azaltılmış ürünleri tercih etmek yeterli değil, tamamen bu ürünlerden kaçınılmalıdır. Ayrıca hastalar çapraz bulaşmaya da dikkat etmeli."

Tanrıseven, çölyak hastalığının çok farklı bir hastalık olduğunu, kişiden kişiye farklı semptomlarda kendini gösterebileceğine de işaret etti.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.