60 yıllık ayakkabı imalatçısı Abdüllatif Tuncay: Bu meslekler tarih olacak!

Ankara’da 60 yıldır ayakkabı üretimi yapan Abdüllatif Tuncay, ‘Üretirsek varız, var oluruz. Bazı meslekler artık genç nesiller tarafından tercih edilmiyor. Ayakkabı sektörü de bunlardan biri’ dedi.

60 yıllık ayakkabı imalatçısı Abdüllatif Tuncay: Bu meslekler tarih olacak!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara Ulus’ta 1963 yılında çırak olarak ayakkabıcılığa başlayan Abdüllatif Tuncay 1975 yılına kadar bazı zamanlar 80 saat çalıştığını belirterek “Çarşamba günü sabah gelip cumartesi günü akşam çıktığım zamanlar oluyordu” dedi.

2.jpg

Geçmişi özlemle arayan “O zamanlar sanat aşkıyla doluyduk, keşke 70’li yıllara dönebilsek” diyen Abdüllatif Tuncay, “1975 yılından beri de kendi dükkânımı işletiyorum. 1990’lı yıllara kadar bir sürü çırak yetiştirdim. İstediğin kadar sana atölye göstereyim hiçbirinde çırak yok. Bu mesleğe giren yok. Gelecekte bu sektör parlak gözükmüyor.” İfadelerini kullandı.

Çırak olarak çalıştığı dönemde patronunun kendi markası olan ‘Lale Kundura’yı silip, TOGO İtalyan markasının patentini aldığını anlatan Tuncay “o zamanlar Hacettepe, Ankaragücü ve Gençlerbirliği oyuncularının hepsinin TOGO markasını alıyordu. Bu arada TOGO ayakkabıyı küçük üreticilere yaptırıp kendi damgasını basıyordu. Şimdi de öyle. Bu yüzden de sektör çürüyor. Artık insanlar bu ayakkabı sağlıklı mı değil mi diye bakmıyor bile. İsmine bakıyor, şekline bakıyor sadece. ”uyarısında bulundu.

1.jpg

MESLEĞİN SON DEMLERİ YAŞANIYOR

Ayakkabı sektöründe son demlerin yaşandığını ifade eden Tuncay, sadece 2 elemanının kaldığını kaydederek “onlardan birisinin başına bir iş gelirse nasıl olur bilmiyorum. Meslek aşkı sanat aşkı ve imalat efsane oldu artık. Ya 5 sene ya 6 seneye bu meslekte bitecek. Artık ben böyle bir ayakkabı istiyorum şeklinde sipariş üzerine ayakkabı yapılmayacak. Sadece ayakkabı imalatı sektörü değil, terzilik gibi el emeği olan sektörlerinde artık son demlerini yaşıyor. Genç nesil bu mesleklere ilgi göstermiyor. Atölyelere baktığımız zaman 50 yaşından genç terzi yok” diye konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.