4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü: Türkiye’de yoğun bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı!

2010 yılından bu yana her yıl 4 Nisan “Dünya Sokak Hayvanları Günü “olarak kutlanıyor. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasından yapılan açıklamada, sokak hayvanlarını korumanın en kısa ve insancıl yolunun kısırlaştırma işlemini efektif ve istikrarlı bir şekilde yapmak olduğu kaydedildi.

4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü: Türkiye’de yoğun bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı!
Yayınlanma:

Tüm dünyada sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek ve içinde bulundukları duruma ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla 2010 yılından bu yana her yıl 4 Nisan “Dünya Sokak Hayvanları Günü "olarak kutlanıyor.

Bugün, dünya genelinde milyonlarca insan, Dünya Hayvanlar Günü'nü kutlamak için bir araya geliyor. Her yıl 4 Nisan'da kutlanan bu özel gün, hayvan haklarına ve korunmasına dikkat çekmek için bir fırsat sunuyor. Dünya genelindeki birçok şehirde, hayvan dostlarımızın yaşamlarını kutlamak ve koruma önlemlerini artırmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ancak, Dünya Hayvanlar Günü sadece kutlama değil, aynı zamanda hayvan haklarına duyarlılığı artırmak için bir fırsat. Bu yılın teması olan "Hayvanları Koruma Sorumluluğu", insanları hayvanların refahı ve yaşam hakları konusunda daha bilinçli olmaya çağırıyor. İklim değişikliği, habitat kaybı ve yasa dışı ticaret gibi küresel tehditlerle karşı karşıya olan hayvanlar için koruma çabalarının artırılması büyük bir önem taşıyor.

VETERİNER HEKİMLERİ: SOKAK HAYVANLARININ KORUMANIN TEK YOLU KISIRLAŞTIRMA

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, son dönemde Türkiye'de en çok konuşulan konulardan birinin de 'sokak hayvanları' olduğu belirtildi.

Sokak hayvanlarını korumanın en kısa ve insancıl yolunun kısırlaştırma işlemini efektif ve istikrarlı bir şekilde yapmak olduğu ifade edilen açıklamada, 4 Nisan “Dünya Sokak Hayvanları Günü" dolayısıyla veteriner hekimlerinin sesinin daha da gür çıkacağını aktarıldı.

Kendini savunamayan, orantısız şiddete karşı duramayan her canlının yanında olmak her insanın görevi olduğu vurgulanan açıklamada, doğal hayattaki denge için her canlıya ihtiyacın olduğunu ifade edildi.

Türkiye'deki sokak hayvanlarının kontrolsüz bir biçimde nüfus artışının olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu nüfus artışı ne yazık ki hem kedi hem köpeklerin yeterince besin bulamamasına, enfeksiyöz birçok hastalığın kritik noktalara ulaşmasına, doğan yavruların açlık ve sefalet içinde ölümüne sebep olmaktadır. Tüm bunların sonucu da açlık, ağrı ve hastalık sebebiyle saldırganlık gösteren hayvanlar olmaktadır. Neden- sonuç ilişkisi kurmadan atmak istediğimiz her adım ne yazık ki haksız ölümlere ve insanlık dışı uygulamalara yol açacaktır. Açın halinden anlamak, kimsesize kimse olmak, kendinden güçsüze yardım eli uzatmak bizim milletimizin çok iyi bildiği ancak son dönemlerde biraz da unuttuğu bir ahlaki kavram olmuştur. Bunu hatırlatmak da veteriner hekimler olarak üstlendiğimiz bir görevdir."

"TÜRKİYE’DE YOĞUN BİR KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI"

Sokak hayvanlarının acilen kısırlaştırılması gerektiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Barınak hekimlerinin sayısının azlığı, barınak şartlarının birçok il ve ilçede yetersiz kalması, postoperatif (ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci) dönem için uygun koşulları sağlamaması gibi birçok problemin yerel yönetimlerce çözülmesi gerekmektedir. Tüm Türkiye’de yoğun bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmalıdır. Klinisyen veteriner hekimler bu konuda belediye yönetimlerine destek vermeye hazırdır."

Açıklamada, öldürülen, işkence edilen, kimsenin görmediği yerlerde gizlice istismara uğrayan, tüm sesi olmayan canlıları veteriner hekimlerinin düşünmek zorunda olduğu vurgulandı.

İnsan sağlığını da veteriner hekimlerinin düşünmek zorunda olduğunu ifade edilen açıklamada, "Zoonoz hastalıklarla savaşmak bizim görevimizdir. Tek sağlık kavramında sokak hayvanları ivedilikle kısırlaştırılırken, aşılamaların yapılması, agresif ve baskın köpeklerin rehabilitasyonu için veteriner hekimlerin varlığı ve iş birliği çok mühimdir. Umuyoruz ki sokak hayvanları sorununda yetkili merci olarak biz veteriner hekimlerin sesi duyulur ve bir an önce sokak hayvanlarından ortaya çıkan problemler insancıl ve doğru yöntemlerle çözülür." ifadeleri kullanıldı.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.