SMA hastalığında akraba evliliği etkiliyor mu? | Türkiye'de SMA...

Son yıllarda çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde sıkça görülen SMA hastalığı teşhisi ülkemizde giderek artıyor. Ölümcül bir hastalık olan SMA’da erken teşhis ve tedavi süreci oldukça önemli. 2022 yılında yapılan çalışma ile artık anne karnında olan bebekler için SMA taraması yapılabiliyor. Erken teşhis için aileler nasıl bir yol izlemeli?

SMA hastalığında akraba evliliği etkiliyor mu? | Türkiye'de SMA...
Yayınlanma:

Sağlık Bakanlığının yayımladığı SMA Klinik Protokolü’nde ülkemizde her yıl ortalama 150 bebek SMA dünyaya geliyor. Erken teşhis ve tedavi süreci hastalığı etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Kasların ve sinir hücrelerin kasılmasıyla birlikte çocuklar da kalıcı hasar ve ölüm riski taşıyan bu hastalıkta en çok tercih edilen ilaç olan Zolngensma ülkemizde bulunmuyor. Maliyeti ortalama 3 milyon dolar olan ve tek seferlik kullanılan bu ilaç için aileler valilik izni alarak kampanya süreçleri başlatıyor. Sosyal medyada kampanya başlatarak bağış toplayan aileler stant ve konferanslar aracılığıyla da süreci ilerletiyor. İlaç için toplanan para tamamlandıktan sonra çocuklar Avrupa’da tedavi görmeye başlıyor.

ORTADOĞU’DA NEDEN DAHA SIK GÖRÜLÜYOR?

Anne ve babadan genetik gen taşıyarak kalıtsal bir hastalık olan SMA’nın en temel sebepleri arasında akraba evliliği yer alıyor. SMA hastalığında erken teşhis için hastanelerde SMA Taramasına başvuran çiftler bu sayede erken teşhisin önüne geçiyorlar. Bu sayedeSMA hastalığında farkındalık giderek artıyor.
Birçok çeşidi olan SMA hastalığında en sık görülen ve ölümcül olan SMA TİP 1 hastalığında kaslar hızla eriyor. Solunum kaslarının da erimesiyle birlikte çocuklar solunum cihazına bağlanıyor. Bu evre de anne ve babalar daha dikkatli oluyor çünkü çocuklar en ufak bir enfeksiyon veya zatürre de hayatını kaybedebiliyor. Hayatını kaybeden SMA’lı çocuklar için başlatılan kampanyalar valilik izni ile başka bir SMA’lı çocuğun kampanyasına ekleniyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.