Uzmanı uyardı: Mevsimsel alerjiye dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Buğrahan Gürbüz, mevsimsel alerjik hastalığın genetik kökenli olduğunu ve ömür boyu tekrarlayabileceğini belirtti. Hastalığın belirtileri arasında kaşıntı, kızarıklık ve hapşırma bulunuyor.

Uzmanı uyardı: Mevsimsel alerjiye dikkat!
Yayınlanma:

HABER GAMZE ERDOĞAN

Ramazan Bayramı’nın bahar mevsimine denk gelmesiyle birlikte mevsimsel alerjiden korunmak önem kazandı. Mevsimsel alerjiler, polen, toz ve mantar sporları gibi havadaki alerjenlere maruz kalındığında ortaya çıkıyor. Bahar aylarında bu alerjenlerin miktarı artıp, alerji semptomları daha da belirgin hale geliyor. Burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kaşıntı, göz yaşarması ve hatta astım semptomları gibi belirtiler, bahar mevsiminde artan alerjen seviyeleriyle birlikte ortaya çıkıyor.

MEVSİMSEL ALERJİ DEYİP GEÇMEMELİ

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Buğrahan Gürbüz, mevsimsel alerjik hastalığın genetik bir faktörden kaynaklandığını ve hastanın ömür boyu tekrarlayabileceğini belirterek, ilaçların dönem dönem ilkbahar ve yaz mevsimlerinde kullanılması gerektiğini ifade etti. Hastalığın polen, ev tozları, akarlar veya kedi köpek tüyleri gibi çevresel alerjenlerden kaynaklandığını vurgulayan Dr. Gürbüz, hastaların çoğunun verilen ilaçlarla iyileştiğini ancak bazılarının ömür boyu tedaviye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Mevsimsel alerjik hastalığın belirtilerinin kaşıntı, kızarıklık, şişme, hapşırma ve gözlerde kaşıntı gibi olduğunu dile getiren Dr. Gürbüz, hastaların burun ve boğaz mukozalarında iltihabi süreçlerin geliştiğini ve bu süreçlerin semptomlarla kendini gösterdiğini ifade etti. Tanı koymak için alerji testleri ve kan testlerinin yapıldığını belirten Dr. Gürbüz, hastalara antihistaminik, dekonjestan ve montelukast gibi ilaçlarla tedavi uygulandığını söyledi.

Dr. Gürbüz, çocukluk döneminde mevsimsel alerjik hastalığın ilerleyen dönemlerde astım riskini artırdığını ve tedavi kadar korunmanın da önemli olduğunu vurguladı. Alerjenlere maruziyeti azaltmanın tedaviye eşit derecede önemli olduğunu belirten Dr. Gürbüz, hastaların tedavi sürecinde uzman doktorlar tarafından düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

BAYRAM ZİYARETLERİNDE ÖNLEMİNİZİ ALIN

Bayramı sevdiklerinizle sorunsuz bir şekilde geçirmek için bayram ziyaretlerini güvenli hâle getirebilirsiniz. Alerjenlere maruz kalma riskini azaltmak için açık havada zaman geçirirken, özellikle rüzgarlı günlerde ve polen miktarının yoğun olduğu saatlerde dikkatli olmak önemlidir. Maske kullanmak, gözleri ve burun deliklerini kapatarak alerjenlerin solunmasını engelleyebilir. Uzmanlar ise mevsimler alerjiyi dikkate alınmasını gerektiğini ve düzenli hekim kontrolü yapılmasını öneriyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.