Marteniçka bileklikleri Ankara'nın ağaçlarını süslüyor

Mart ayında başlayarak ayın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan Marteniçka bileklikleri Ankara'nın çiçek açan dallarını süslemeye başladı.

Marteniçka bileklikleri Ankara'nın ağaçlarını süslüyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER GAMZE ERDOĞAN

Seçim kampanyası sırasında Trakyalı bir vatandaşın eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na hediye etmesiyle Türkiye’nin tanıdığı martenitsa ya da marteniçka Ankara’da ağaç dallarını süslemeye başladı.

Bulgarlara has bir kültür olan marteniçka baharın gelişini müjdeliyor. 1 Mart'tan başlayarak ayın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süs olan marteniçka baharın gelişi sebebiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başlıyor. Bu özel günde Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına “martenitsa” olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler.

HER BİR RENGİN BİR TEMSİLİ VAR

Marteniçkalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil ediyor. Çiçek açmış bir ağaca bağlanan bu bileklikler, yaklaşan baharın bir simgesi.

İlk marteniçkalar, başka takı ve detaylar kullanmadan, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılırmış ve nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırmış. Bazı bölgelerde bu bükülmüş kırmızı-beyaz sicime altın veya gümüş para bağlanırmış, bu da hastalıklardan korunmak için bir simge olarak kullanılırmış.

MARTENİÇKALAR ANKARA’DA AĞACA BAĞLANMAYA BAŞLADI

Marteniçka bileklik, mart ayının sonuna kadar takılıyor. İlk leylek veya kırlangıç görüldüğünde, bir dilek tutularak bir ağaca veya çalıya bağlanıyor. Ankara'da da coşkuyla uygulanan bu gelenek bu yılda uygulanmaya devam etti. Ankara'nın çiçek açan meyve ağaçlarının dallarını süsleyen marteniçkalar her biri bir dileğin sahipliğini yapıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.